Trufle z ricottą

0 (0 ocen)

Domowe trufle o kokosowym smaku to sposób na szybkie poprawienie sobie nastroju:). Robi się je prosto i szybko. Polecam.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 300 gram gorzkiej czekolady, 70% kakao,
    • 300 gram sera ricotta,
    • 2/3 szklanki mąki kokosowej,
    Składnik dodatkowy:
    • 170 gram podłużnych biszkoptów
    Składniki robocze:
    • Kakao do obtoczenia,
    • Malibu do smaku (2-3 łyżki)

Trufle z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie czekolady 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • rozkruszanie biszkoptów 2. Biszkopty przekładamy do malaksera i miksujemy, by jak najlepiej je rozdrobnić.
  • łączenie składników 3. Rozdrobnione przekładamy do miski. Dodajemy do nich mąkę kokosową, ser, malibu do smaku oraz płynną czekoladę.
  • połączone składniki 4. Tak przygotowane składniki miksujemy.
  • formowanie 5. Z gotowej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • obtaczanie w kakao 6. Uformowane obtaczamy w kakao. Gotowe trufle schładzamy i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy