Ciasto truskawawkowo-miętowe

0 (0 ocen)

  • 20 godz.

Czekoladowy biszkopt, lekko mietowa masa truskawki z galaretka wszystko co lubie w jednym przepisie

  • 20 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl maki pszennej
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    1 lyzka kakao
    1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

    Masa mietowa
    Duzy jogurt naturalny
    Ekstrakt z miety
    2 lyzki galaretki mietowej

    Ok 1.5 kg truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    1 galaretka mietowa
    Dekoracja
    1 duzy jogurt naturalny

Ciasto truskawawkowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubic z cukrem do bialosci. Maki przesiac z proszkiem i kakao dodac do jajek delikatnie wymieszac. Wylac do formy wylozonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do tzw suchego patyczka 170 st ok25 min. Wystudzic
  • 2. Blaszke wylozyc folia spozywcza. Galaretke rozrobic w 1/2 l wrzatku, lekko przestudzic. Truskawki wymyc odszypulkowac, osuszyc, wylozyc na folii. Zalac galaretka, zostawic , az stezeje
  • 3. 2 łyżki mietowej galaretki rozmieszac w 2 łyżkach wrzątku. przestudzić Jogurty wylac na drobne sito wstawic do lodowki na ok 3 godz aby osaczyc z serwatki. Polowe jogurtu miksowac najpierw na wolnych obrotach pozniej zwiekszyc do maks. ok 3 min Dodac ekstakt miety i galaretke. mase wylac na truskawki. wstawic do lodowki az stezeje (najlepiej na cala noc).
  • truskawkowy 4. mase mietowa przykryc biszkoptem. Do blaszki przylozyc deske do ciast i szybko odwrocic. Zdjac forme, oderwac folie.
    2 łyżki galaretki rozrobić w 2 łyżkach wrzątku. Przestudzić. zmiksowac z jogurtem. tezejąca masa zrobic rozetki. Udekorowac truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy