Ciasto truskawawkowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubic z cukrem do bialosci. Maki przesiac z proszkiem i kakao dodac do jajek delikatnie wymieszac. Wylac do formy wylozonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do tzw suchego patyczka 170 st ok25 min. Wystudzic
2.Blaszke wylozyc folia spozywcza. Galaretke rozrobic w 1/2 l wrzatku, lekko przestudzic. Truskawki wymyc odszypulkowac, osuszyc, wylozyc na folii. Zalac galaretka, zostawic , az stezeje
3.2 łyżki mietowej galaretki rozmieszac w 2 łyżkach wrzątku. przestudzić Jogurty wylac na drobne sito wstawic do lodowki na ok 3 godz aby osaczyc z serwatki. Polowe jogurtu miksowac najpierw na wolnych obrotach pozniej zwiekszyc do maks. ok 3 min Dodac ekstakt miety i galaretke. mase wylac na truskawki. wstawic do lodowki az stezeje (najlepiej na cala noc).
4.mase mietowa przykryc biszkoptem. Do blaszki przylozyc deske do ciast i szybko odwrocic. Zdjac forme, oderwac folie.
2 łyżki galaretki rozrobić w 2 łyżkach wrzątku. Przestudzić. zmiksowac z jogurtem. tezejąca masa zrobic rozetki. Udekorowac truskawkami.
Komentarze