Sernik na zimno puszysty jak ptasie mleczko a może nawet bardziej, mocno owocowy, z przewagą truskawek smakuje nieziemsko :) zapewniam, że każdego zadowoli :)
Składniki:
masa serowa:
•3 serki waniliowe po 250 g każdy (u mnie firmy Maćkowy)
•5 jajek + 2/3 szklanki cukru kryształu drobnego
•35 g zelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody
•masa truskawkowa:
•700 g truskawek + ok. 1/3 szklanki cukru w zależności od słodkości truskawek
•2 galareki truskawkowe rozpuszczone w 250 ml. gorącej wody
•masa z kiwi:
•5 szt kiwi + 3 łyżki wody
•1 galaretka o smaku kiwi
•dodatkowo na wierzch sernika:
•400 g truskawek pokrojonych w plasterki (polecam krajalnicę do jajek)
•kilka większych truskawek pokrojonych w kostkę
•1/2 galaretki truskawkowej rozprowadzonej w 200 ml. do polania wierzchu sernika
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, jeśli białko będzie trochę ścięte to nic nie szkodzi, nie przeszkadza to w ubiciu piany z nich.
Żółtka razem z cukrem utrzeć na puszysty kogel - mogel, dodać serki waniliowe i delikatnie wymieszać, później ubitą na sztywno pianę z białek, na koniec wlewać porcjami rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, zalecam aby ją najpierw zahartować dodając łyżkę masy serowej, unikniemy wtedy efektu farfocli żelatynowych.
Masę serową podzielić najpierw na pół, do jednej wkroić truskawki pokrojone w kostkę i całość wylać na dno tortownicy lub specjalnej obręczy.
Masa truskawkowa:
Galaretki truskawkowe rozprowadzić dokładnie w gorącej wodzie, wystudzić, truskawki umyć, odszypułkować i razem z cukrem zblendować, dodając pod koniec przestudzone galaretki i całość lekko schłodzić, podzielić na dwie części.
Jedną wylejemy na pierwszą warstwę serową, a drugą wymieszamy z 1/2 częścią serka który nam pozostał. W tym momencie mamy trzy warstwy sernika.
2.Masa z kiwi:
Kiwi obrać, pokroić w kostkę, dodać na początek 3 łyżki wody całość pogotować na małym ogniu 5 minut, dopełnić gorącą wodą tak aby było 450 ml, wsypać suchą galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, po czym przestudzić i zblendować. Do gotowego musu dodać ostatnią część masy serowej i po wymieszaniu wyłożyć na wierzch sernika.
Po schłodzeniu udekorować plastrami truskawek.
3.Można dodać jagody jeżeli akurat mamy pod ręką, i zalać galaretką przeznaczoną na wierzch sernika.
Komentarze