Truskawkowa zebra bez pieczenia

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kiedy latem na dworze panują upały, w kuchni większość z nas nie ma ochoty na pieczenie. Wówczas polecam słodkości, które nie wymagają użycia piekarnika. Zazwyczaj są to lekkie, orzeźwiające ciasta z użyciem sezonowych owoców.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 1 kg truskawek,
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 2 małe żółtka,
    Składniki dodatkowe:
    • Około 350 gram herbatników
    Składniki robocze:
    • 2,5 łyżki żelatyny,
    • 1,5 łyżki cukru pudru do serka,
    • Cukier kryształ do smaku dodany do truskawek,
    • cynamon do podania,
    • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa zebra bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie 1. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy.
  • studzenie 2. Otrzymany mus truskawkowy stawiamy na ogniu i podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość słodzimy do smaku (nie dużo, by deser był orzeźwiający). Mus pozostawiamy do ostygnięcia. Aby proces ten przyspieszyć możemy ganek z musem włożyć do zimnej wody.
  • wykładanie pierwszej warstwy herbatników 3. Formę o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy folią spożywczą. Na jej dnie umieszczamy warstwę herbatników.
  • wykładanie kolejnych warstw 4. Herbatniki przykrywamy cienką warstwą tężejącego musu truskawkowego. Mus ponownie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. U mnie wyszło 6 warstw herbatnikowych i 5 truskawkowych.
    Otrzymaną „truskawkową zebrę” wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by truskawki zastygły.
  • miksowanie serka 5. MASA MASCARPONE:
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ucieramy go dodając stopniowo masę żółtkową. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • wykładanie serka 6. . Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy go na zastygnięte ciasto truskawowo- herbatnikowe. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ciasto posypujemy cynamonem.

Porady

Dziś polecam połączenie orzeźwiających truskawek, herbatników i delikatnego serka z nutą wanilii i cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować