Deser truskawkowa bombka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Szybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 330 ml śmietanki 30%
    30 dag twarożku z wiaderka
    3 czubate łyżki cukru pudru
    5 dag startej białej czekolady
    4 listki żelatyny
    10 dag podłużnych biszkoptów
    Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów użyłam Dalkowski
    1 szklanka pokrojonych truskawek
    400 ml wody
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka cukru
    Metalowa miska

    Dekoracja:
    Bita śmietana
    Truskawki
    Świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Deser truskawkowa bombka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-138g7s9 1. Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej:
    Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru, zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia.
    Metalową miskę wykładam w środku folią spożywczą, wylewam delikatnie tężejącą galaretkę, wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • image-23tahlh 2. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskam, przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofali zostawiając na kilka sekund, należy uważać żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę.
  • image-0hjjpjq 3. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia ciasto wykładam na paterę, zdejmuję folię dekoruję bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i miętą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Likier Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować