Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną bezę,dodać cukier i całość jeszcze ubijać kilka minut,następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą ,na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy i piec około 25min w temp. do 180st.
2.Truskawki zmiksować ,ale tak aby były jeszcze widoczne kawałeczki truskawek.
Żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości wody,wymieszać z truskawkami .
Masę truskawkową połączyć z serkiem i wylać na upieczone i ostudzone ciasto.Wstawić do lodówki,aby masa nam zastygła.
Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu,tężejącą wylać na zastygniętą masę serową .
3.Śmietanę kremówkę zagotować z białą czekoladą i wystudzić .
Zimną śmietankę ubić na sztywno i całość wyłożyć na zastygnięte ciasto .
4.Truskawki pokroić w plasterki i posypać nimi wierzch ciasta,dodatkowo można udekorować płatkami czekoladowymi.
Komentarze