Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę 25x30 smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Piekarik ustawiam na 170st góra - dół.
2.Biszkopt: białka miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę, dalej miksując dosypuję cukier i dodaję żółtka. Mąkę przesianą z proszkiem dosypuję do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Piekę 20 - 25min.
3.Biała masa: galaretki rozpuszczam w 250ml gorącej wody, studzę. Miksuję jogurt wlewając stopniowo gęstniejącą galaretkę, wylewam na biszkopt, wkładam do lodówki.
4.Czerwona masa: galaretki rozpuszczam w 200ml wody, studzę. Umyte truskawki blenduję, mieszam z gęstniejącą galaretką, wylewam na białą masę. Chłodzę w lodówce ok 2godz
Porady
By ciasto było bardziej light, można użyć jogurtów 0 tłuszczu a do galaretki dodać dodatkowo żelatynę.
Komentarze