Truskawkowa kasza jaglana z czernicami i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tak podana kasza jaglana to pomysł na szybki i smaczny deser z wykorzystaniem truskawek,na które teraz jest sezon w pełni:)Ja miałam jeszcze zapas z ubiegłego sezonu,dlatego postanowiłam go wykorzystać:)Kasza wyszła bardzo smaczna a podana na kolację,nasyci głodne brzuszki-mój Synek się nią zajadał!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    200 g kaszy jaglanej
    200 g truskawek (u mnie mrożone)
    160 g czernic (u mnie mrożone)
    1 łyżeczka masła
    1/2 opakowania galaretki czerwonej
    50 g cukru trzcinowego
    120 g śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa kasza jaglana z czernicami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy owoce, 40 g cukru i dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż truskawki zaczną się rozpadać.
  • 3. Następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
  • 4. Wrzucamy gorącą kaszę i ponownie dokładnie mieszamy, pozostawiamy by trochę przestygła.
  • 5. Śmietanę łączymy z pozostałym cukrem trzcinowym (lub pudrem).
  • 6. Na talerze nakładamy porcje kaszy, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i świeżą miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować