Truskawkowa łąka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja rodzina uwielbia ciasta z truskawkami lekkie,puszyste,orzeźwiające w sam raz na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Foremka:25/35
    Ciasto
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 /4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Pianka truskawkowa
    1 kg sera waniliowego(z wiaderka)
    250 g serka mascarpone
    2 galaretki truskawkowe
    500 g świeżych truskawek
    Dodatkowo
    Krem do karpatki(145 g bez gotowania)
    400 ml mleka
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowa łąka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno,dodaj cukier,żółtka i jeszcze chwilę ubijaj,dodaj mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszaj.
    Ciasto wylej na natłuszczoną formę do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Przestudź.
  • 2. Galaretki truskawkowe rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.
    Przestudź.
    Ser waniliowy połącz z serkiem mascarpone,dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.Odstaw do lekkiego stężenia.
    Truskawki pokrój na ćwiartki.
  • 3. Krem do karpatki przygotuj według przepisu na opakowaniu.
    Galaretki agrestowe rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody.
    Odstaw do lekkiego stężenia.
    Ułożenie warstw ciasta:biszkopt z makiem-pianka truskawkowa-truskawki-krem do karpatki-galaretka agrestowa.
    Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować