Deser z truskawkami Truskawkowa niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekki, delikatny i sycący deser z truskawkami na zimno. Szybki w wykonaniu i bez pieczenia. Idealny dodatek do kawy lub herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o śr. -23 cm
    1/2 kg truskawek
    1 opakowanie żelatyny - 50 g
    Jogurt naturalny - 200 g
    10 łyżek cukru
    1/2 l śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 opakowanie biszkoptów podłużnych - 200 g
    1 galaretka truskawkowa

Deser z truskawkami truskawkowa niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: truskawki(część zostawić do dekoracji) zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Dodać jogurt, wymieszać na gładką masę. Wcześniej żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Do zmiksowanej masy dodać tężejącą żelatynę, zmiksować całość. Śmietanę schłodzoną ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami masę truskawkową, miksować. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, przedtem skrócić ciastka, kawałkami wyłożyć dno. Do tortownicy wyłożyć masę, wyrównać, ułożyć dekoracyjnie pozostałe truskawki(u mnie są też rodzynki). Odstawić masę do zastygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać deser, schłodzić.

Porady

1.do masy truskawkowej można dodać łyżkę soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy