Ciasto truskawkowa pianka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy. Truskawki kroimy na pół i układamy na wystudzonym biszkopcie
2.1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy masę śmietanową i układamy pozostałe połówki truskawek. Chłodzimy około 10 minut w lodówce. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze