Truskawkowa pianka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Deser przygotowuje się bardzo szybko, a wystarczy do niego tylko jogurt grecki, galaretka truskawkowa, 1 łyżka żelatyny, świeże truskawki, płatki czekolady.

  • 45 min

Składniki:

  • 330 ml jogurtu greckiego,
    1 galaretka truskawkowa,
    1 łyżka żelatyny,
    250 g świeżych truskawek,
    płatki czekolady

Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy, następnie wstawiamy do lodówki aby galaretka lekko stężała. Następnie miksujemy ją z 330 ml jogurtu greckiego, dodajemy cienkie plasterki truskawek i wylewamy do formy, wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Jako że masa była niska pokroiłam ją i ułożyłam po 2 warstwy, posypałam płatkami deserowej czekolady i obłożyłam połówkami truskawek.

Porady

Jeśli chcecie możecie wydłużyć czas chłodzenia, można wykorzystać formę o mniejszym przekroju wtedy pianka będzie wyższa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy