Truskawkowa pianka ( kisielowe )

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Delikatny biszkopt pokryty mięciutką piankową masą z kisielu.Soczyste truskawkami zatopione w masie tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Zwłaszcza , że sezon truskawkowy już się zaczął!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    BISZKOPT:

    * jajko – 5 szt

    * cukier – 3/4 szkl

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * mąka pszenna – 4 łyżki

    * mąka ziemniaczana – 1 łyżka

    MASA :

    * masło – 100 g

    * kisiel truskawkowy – 2 op

    * galaretka truskawkowa – 1 op

    PIANKA:

    * śmietana 36% – 100 g

    * galaretka truskawkowa – 2 op

    DODATKOWO:

    * truskawki – ok. 400 g
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kisiele Pianka

Truskawkowa pianka ( kisielowe ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Oddzielamy żółtka od białek.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli.

    Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.

    Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy żółtka do białek i mieszamy.

    Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach!

    Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.

    MASA:

    Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.

    Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę.

    Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.

    Odstawiamy do przestudzenia.

    PIANKA:

    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).

    Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.

    Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.

    Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.

    Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż.

    Jedną cześć smarujemy masą.

    Układamy na niej plasterki truskawek.

    Przykrywamy drugim ciastem.

    Przykrywamy pianką śmietankowo – truskawkową

    Dekorujemy pozostałymi truskawkami.

    Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! )

    Przed podaniem możemy posypać odrobiną prażonego kokosu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kisiel Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować