Ciasto truskawkowa pychotka z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: czekoladę rozpuścić w mleku, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z żółtkami i delikatnie połączyć z pianą. Do czekoladowej masy wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki o śr.25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 180 st.
2.Warstwa truskawkowa: truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na głęboką patelnię, zalać szklanką wody, chwilę podgotować.(w razie potrzeby dosłodzić). Odlać pół szklanki soku.
3.Do gorących owoców wsypać galaretki i rozpuścić. Budynie rozmieszać w pół szklanki wody. Odlany sok podgrzać i wlać rozrobiony budyń.Gdy masa zgęstnieje, połączyć ją z galaretką i rozsmarować na biszkopcie.
4.Warstwa cappuccino: żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Serek, cukier puder oraz cappuccino zmiksować. Wlać żelatynę i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do masy cappuccino. Wylać na wierzch deseru. Udekorować plasterkami truskawek i startą czekoladą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze