Truskawkowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Troszkę inna wersja biszkoptu z galaretką, bitą śmietaną i truskawkami. Wglądem cieszy oko, a smakiem delikatnie łaskocze nasze podniebienie. Zapraszam na mojego bloga magicznakuchnia.blox.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jajek

    6 łyżek cukru

    6 łyżek mąki tortowej

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Ponadto:

    2 kubki śmietany kremówki każdy po 300ml (u mnie 60%)

    1/2 szklanki cukru pudru

    75 dag świeżych truskawek

    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Same białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas ubijając pianę, aż do wyczerpania składników. Na końcu do piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie ale delikatnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę o wymiarach. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i kroimy na trzy blaty. Galaretkę rozpuszczamy w dwóch osobnych miskach zalewając każdą 400ml wrzącej wody. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiedy galaretki lekko stężeją ubijamy wówczas śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Jeden blat biszkoptu wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Na biszkopt wylewamy jedną tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy połówki truskawek. Na ułożone truskawki wykładamy połowę bitej śmietany, rozsmarowujemy ja po truskawkach. Na bitą śmietanę nakładamy kolejny blat biszkoptu. Na biszkopt znowu wylewamy tężejąc galaretkę, na galaretkę układamy połówki truskawek, a na truskawkach rozsmarowujemy resztę bitej śmietany. Wierzch ciasta przykrywamy ostatnim biszkoptem i całą blaszkę obwijamy folią aluminiową i wkładamy ją do zamrażalki na około 1 godzinę. Po godzinę wyjmujemy ciasto z foremki, dekorujemy wierzch bitą śmietaną i truskawkami. Podajemy po przygotowaniu lub wkładamy tym razem do lodówki. Smacznego !!!

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych miękkich sezonowych owoców, jak poziomki, maliny, jeżyny, a nawet banany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować