Truskawkowe z kisielową bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

I jeszcze jedno truskawkowe ciacho - już na zakończenie sezonu ( choc z mrożonych również śmiało można zrobic! )Półkruche ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą z dodatkiem kisielu tworzy fantastyczny deser do popołudniowej kawki!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( Blacha 22 x 28 cm )

    * mąka – 1,5 szkl

    * cukier – 4 łyżki

    * śmietana gęsta 18% – 1 łyżka

    * margaryna – 125 g

    * żółtko - 3 szt

    * cukier wanilinowy – 1 op

    * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

    DODATKOWO:

    * truskawki – ok. 400 g

    * białko – 3 szt

    * cukier puder – 1 szkl

    * kisiel truskawkowy – 1 op
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Kisiele Beza

Truskawkowe z kisielową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

    Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.

    Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min.

    Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel.

    Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu.

    Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować