Truskawki uwielbia cała moja rodzina, więc w sezonie truskawkowym staram się często wykorzystywać je w kuchni! Zarówno w deserach , daniach głównych i sałatkach smakują pysznie.Drożdżówki z ich udziałem są REWELACYJNE:)
Składniki:
Ciasto:
• 1 kg mąki,
• 1 i 3/4 szklanki mleka,
• 1 kostka margaryny,
• 10 dag drożdży,
• 1 szklanka cukru,
• 5 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów,
• Szczypta soli
Dodatkowo:
• Świeże truskawki (około 1 kg)
Kruszonka:
• 8 łyżek cukru,
• 0k ½ kostki margaryny lub masła,
• 8 łyżek mąki,
Truskawkowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól , pozostałe mleko (letnie) oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
3.Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
4.Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
5.Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Nadzienie stanowią truskawki – po 3 na każdą drożdżówkę.
6.Oprószamy całość kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
7.Upieczone drożdżówki studzimy
8.KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Komentarze