Truskawkowe kopczyki kreta

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dzisiaj na Dzień Dziecka zrobiłam moim dzieciom pyszny deser :) Kakaowe muffinki nadziałam masą śmietanową z dużą ilością truskawek. Wierzch przykryłam pokruszonym ciastem wydrążonym ze środka muffinek. Pyszne, zresztą kto nie lubi truskawek ze śmietanką :)

  • 50 min

Składniki:

  • Masa śmietanowo- truskawkowa:

    200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%

    4 czubate łyżki cukru

    1 opakowanie mascarpone 250 g

    200 g świeżych truskawek

    Truskawki umyć, pokroić na ćwierćplasterki.


    Porcja na ok. 15 babeczek:

    120 g masła

    3/4 szklanki cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    2 czubate łyżki kakao

    1,5 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia

    2 jajka

    1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowe kopczyki kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa śmietanowo- truskawkowa:
    Śmietankę ubić z cukrem na sztywno (ok.3 minuty). Dodać mascarpone, krótko zmiksować. Wsypać truskawki, wymieszać łyżką.

    Porcja na ok. 15 babeczek:
    Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, jogurt, kakao i mąkę, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do silikonowych foremek na muffinki na wysokość ok. 3/4 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Nożykiem wyciąć kółko na wierzchu muffinek, łyżeczką wydrążyć środek i go pokruszyć. Otwory napełnić z lekkim czubkiem masą śmietanowo- truskawkową, wierzch obficie posypać okruchami ciasta lekko je dociskając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować