Ciasto Truskawkowe pole

4.5 (155 ocen)

Pyszne ciasto z truskawkami, na które przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Upiec dwa cienkie, jasne biszkopty (forma 25/35 cm) z 6 jajek lub jeden duży i po wystudzeniu przekroić na pół.

    Masa I:
    1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
    3 galaretki truskawkowe

    Masa II:
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatki:
    1/2 kg truskawek
    2 - 3 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa I:
    Duże truskawki przekroić w poprzek, włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Masa II:
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt - masa I - biszkopt - masa II - truskawki - zalać tężejącą galaretką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować