Pralinki z galaretką z prawdziwych truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (ja użyłam czekolady gorzkiej, można także użyć deserowej). Pędzelkiem dokładnie rozprowadzamy czekoladę w każdym zakamarku silikonowej foremki. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Jeśli warstwa jest zbyt cienka to czynność powtarzamy.
2.Truskawki miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Przestudzamy i mieszamy z truskawkami.
3.Napełniamy truskawkami foremki mniej więcej do 80% wysokości. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki truskawkowej.
4.Po stężeniu galaretki, nałożyć pozostałą część rozpuszczonej czekolady. Równamy i znowu chowamy do zastygnięcia.
5.Po całkowitym zastygnięciu delikatnie wypychamy z foremek.
Komentarze