truskawkowe rafaello

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

truskawki dość często goszczą w deserach kuchni rosyjskiej, tutaj dość pracochłonne ciasto, ale smak niepowtarzalny

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - truskawki: 40 dekagramów
    - śmietana kremówka 36 % ( składnki na nadzienie): 2 szklanki
    - ajerkoniak: 50 mililitrów
    - płatki migdałowe: 10 dekagramów
    - cukeir puder: 1 łyżka
    - lekko osłodzona herbata: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osączyć na sicie, odszypułkować.
  • 2. Przygotować ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie, mieszając łyżką, porcjami dodawać rozkłócone żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wymieszać te masę ze sokiem z cytryny. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 25 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180 stopni i dopiec ciasto.
    przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
  • 3. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty równej długości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz z dwiema łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim warstwę truskawek i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypać resztą płatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować