Truskawkowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, osączyć na sicie, odszypułkować.
2.Przygotować ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie, mieszając łyżką, porcjami dodawać rozkłócone żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wymieszać te masę ze sokiem z cytryny. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 25 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180 stopni i dopiec ciasto.
przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
3.Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty równej długości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz z dwiema łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim warstwę truskawek i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypać resztą płatków.
Komentarze