Truskawkowe szaleństwo

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pomysł na ciasto podpatrzyłam w ulubionej piekarni :)

Składniki:

  • Ciasto:

    - 6 jajek
    - 1 i 1/2 szklanki cukru
    - cukier wanilinowy lub parę kropel ekstraktu
    - 2 i 1/2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki oleju
    - 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
    - 2 łyżeczki kakao
    - 2 łyżki mąki pszennej

    Masa śmietanowa:

    - 500 ml., śmietany 30%
    - 1 szklanka truskawek
    - 2 - 3 łyżki żelatyny
    - 2 - 3 łyżki gorącej wody
    - 100g cukru pudru

    Oprócz tego 2 szklanki truskawek i 2 galaretki truskawkowe oraz 2 formy keksowe 35X15cm
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Truskawkowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek ciasto. Jajka ubijamy z cukrem oraz wanilią. Wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Do tego wlewamy wodę i olej. Wszystko razem mieszamy, po czym dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki najpierw jedno ciasto ( jasne) a do drugiej ( takiej samej ) możemy wlać drugie ciasto ( ciemne) Pieczemy ok 25 min w 170C ( bez termoobiegu)
    Oba ciasta studzimy. Na jasny biszkopt wykładamy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody i jak ostygną zalewamy nimi truskawki. Wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć ale jeszcze będzie "plastyczna" nakładamy ciemne ciasto i znów wkładamy do lodówki.
    Teraz zabieramy się za białą masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. W jednej misce ubijamy na sztywno kremówkę z połową cukru. W drugiej misce miksujemy truskawki z drugą połową cukru - na mus. Kiedy żelatyna ostygnie dolewamy ją do kremówki i mieszamy. Wkładamy na 15 min do lodówki po czym wlewamy mus mieszamy łyżką i zalewamy ciemne ciasto. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na wierzch możemy ułożyć truskawki i świeże zioła mięty lub melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować