Truskawkowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek ciasto. Jajka ubijamy z cukrem oraz wanilią. Wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Do tego wlewamy wodę i olej. Wszystko razem mieszamy, po czym dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki najpierw jedno ciasto ( jasne) a do drugiej ( takiej samej ) możemy wlać drugie ciasto ( ciemne) Pieczemy ok 25 min w 170C ( bez termoobiegu)
Oba ciasta studzimy. Na jasny biszkopt wykładamy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody i jak ostygną zalewamy nimi truskawki. Wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć ale jeszcze będzie "plastyczna" nakładamy ciemne ciasto i znów wkładamy do lodówki.
Teraz zabieramy się za białą masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. W jednej misce ubijamy na sztywno kremówkę z połową cukru. W drugiej misce miksujemy truskawki z drugą połową cukru - na mus. Kiedy żelatyna ostygnie dolewamy ją do kremówki i mieszamy. Wkładamy na 15 min do lodówki po czym wlewamy mus mieszamy łyżką i zalewamy ciemne ciasto. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na wierzch możemy ułożyć truskawki i świeże zioła mięty lub melisy.
Komentarze