Ciasto truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Biszkopt:
Ubić białka z wodą i solą. Do piany dodawać po kolei żółtka i cukier. Na końcu przesiane mąki i proszkiem do pieczenia ( lekko wymieszać łyżką). Piec ok. 30 min w 170 st.
2. Ptasie mleczko:
Galaretkę rozpuścić w ½ szkol gorącej wody i ostudzić.
Owoce odsączyć i pokroić w kostkę.
Kremówkę ubić. Dodać przestudzoną galaretkę i wymieszać mikserem. Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką. Wyłożyć na przestudzony i nasączony biszkopt ( można biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu z jabłek).
3. Na wierzch:
Rozpuścić 3 galaretki w ¾ szkl gorącej wody i przestudzić.
Do zmiksowanych truskawek wlać galaretkę i wymieszać. Wylać na ptasie mleczko i dowolnie ozdobić.
Komentarze