Truskawkowiec

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Kakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa truskawkowa:
    200 g śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    300 g truskawek
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    Dodatkowo:
    500 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy.
  • 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt kakaowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
  • 3. Obie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na masie truskawkowej układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować