Truskawkowiec z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz wodę z olejem. Wszystko zmiksować. Oddzielnie ubić białka na sztywno po czym delikatnie wmieszać do przygotowanej masy.
Biszkopt wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić
2.Masa Truskawkowa:
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Szklankę wina odlać resztę zagotować wraz z cukrem. W szklance wina rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do gotującego się wina energicznie mieszając. Przygotować gęsty budyń. Do budyniu dodać kawałki truskawek, gotować jeszcze kilka minut. Masę odstawić, wsypać do niej galaretkę truskawkową.
Gotową masę wylać na biszkopt. Ostudzić
3.Bita śmietana:
W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Schłodzoną śmietankę obić na sztywno dodając do niej cukier puder. Następnie dodać schłodzoną żelatynę i dobrze zmiksować. Bitą śmietanę ułożyć na masie truskawkowej. Można posypać startą czekoladą i przyozdobić truskawkami.
Schłodzić około godziny.
Porady
Zamiast żelatyny do śmietany można dodać śmietan-fixu. Śmietanke ubijać ostrożnie żeby nie zrobiło się masło.
Komentarze