Truskawkowo-budyniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka oddzielić od żóltek,ubić piane z cukrem i cukrem wanilinowym , nastepnie dodawac po jednym żóltku i po jednej lyzce maki z wymieszanej z proszkiem i przesianej przez sito, delikatnie mieszajac.
Ciasto wylac na blaszke ,wczesniej wylozona papierem do pieczenia.Piec okolo 35 min. w 180 stopniach.
2.Do kubka odlac okolo 3/4 szklanki mleka,reszte wlac do garnka,dodac kmasło i cukier.Podgrzewac mleko z cukrem i maslem ciagle mieszajac.
Do pozostalej ilosci mleka wsypac proszek budyniowy dokladnie wymieszac wlac do goracego mleka i ciagle mieszajac doprowadzić do ,,bulgotania,, masy .Goraca mase wylac na upieczony biszkopt a następnie odstawic do stężenia .
3.Galaretki truskawkowe rozpuscic w trzech czubatych szklankach wody
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę 36 % ubić na sztywno.Wymieszac z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami., dodac oczyszczone osuszone truskawki, , wyłożyć na mase budyniowa. Odstawic do stężenia.
Przed podaniem udekorowac kolorową posypka, smacznego
Komentarze