Ciasto truskawkowo-śmietankowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1Biszkopt:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam w misce ze szczyptą soli . Stopniowo dodaję cukier , żółtka , a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Ciasto wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180*C
2. Masa śmietankowa:
Śmietankę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaje cukier i ostudzoną żelatynę.
3 Masa truskawkowa:
Oczyszczone, oszczypułkowane truskawki miksuję.
Zółtka miksuje z cukrem pudrem , dodaję miękkie masło, a na koniec dodaje wczesniej zmiksowane truskawki .
4. Galaretki rozpuszczam wg instrukcji.
Przełozenie :
Biszkopt kroję na trzy części. Na pierwszym blacie rozprowadzam połowę masy truskawkowej, przykrywam drugim blatem, rozprowadzam masę śmietankowa , układam kolejny blat i rozsmarowuje druga połowe masy truskawkowej.
Na wierzch wylewam tężejąca galaretke truskawkowa . Ciasto odstawiam do lodówki do stęzenia. Smacznego.
Komentarze