Truskawkowy cranachan

0 (0 ocen)

  • 15 min

Cranachan to tradycyjny szkocki deser z malinami. W mojej wariacji maliny zstąpiłam truskawkami, które równie dobrze się komponują. W sezonie truskawkowym ten przepyszny deser będzie kuszącą i szybką propozycją.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 2 desery)
    300g truskawek
    300ml śmietany kremówki (36%)
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    4 łyżki whisky
    Granola lub 50g płatków owsianych i 25g brązowego cukru
    Listki melisy

Truskawkowy cranachan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowy cranachan 1. Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy miód z whisky aż utworzą jednolity sos. Dokładamy truskawki i karmelizujemy je kilka minut. Wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu. Na truskawki wykładamy warstwę domowej granoli lub jeśli takową nie dysponujemy podpiekamy płatki owsiane z brązowym cukrem na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor.
  • Truskawkowy cranachan 2. Śmietankę ubijamy, ale nie na bardzo sztywno. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką, listkiem melisy i odrobina granoli.

Porady

Polecam domową granolę: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-granola-6

Komentarze

Podobne przepisy