Truskawkowy pudding z tapioki

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Popularna w Azji tapioka z sezonowymi krajowymi truskawkami.

  • 30 min

Składniki:


  • 400 ml mleka kokosowego
    1/3 szklanki drobnej tapioki
    1/4 szklanki cukru trzcinowego
    50 ml barmańskiego syropu waniliowego
    szczypta soli
    Sos:
    200 g truskawek
    1/4 szklanki cukru
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy pudding z tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tapiokę zalałem mlekiem kokosowym , odstawiłem na godzinę . Po tym czasie dodałem cukier , wanilie oraz szczyptę soli , zagotowałem. Gotowałem na małym ogniu 12 –15 minut , aż perełki tapioki zrobiły się przezroczyste i miękkie.
    W międzyczasie oczyściłem truskawki , pokroiłem na ćwiartki , dodałem cukier oraz sok z cytryny. Gotowałem na małym ogniu przez ok. 8 minut. , do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
    Ugotowaną tapiokę przełożyłem do pucharków. Pozostawiłem do zgęstnienia kilka minut , polałem sosem truskawkowym. Odstawiłem do schłodzenia do lodówki. Można podawać na ciepło również.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować