Truskawka pod tropikalnym puchem tj. kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Dodać przesianą mąkę z sodą, całość lekko zamieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenie.
Piec w piekarniku nagrzanym w 175 stopni przez około 25 minut.
Ostudzić, ściągnąć papier do pieczenia.
2) MUS TRUSKAWKOWY:Truskawki rozmrozić i podzielić na dwie części
- jedną zmiksować, drugą pokroić na kawałki.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i cukrem, odstawić do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać mus truskawkowy, galaretki i pokrojona owoce.
Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.
3)KREM KOKOSOWY: Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki.
Schłodzoną śmietanę ubić razem ze Śnieżką i śmietan fixem.
Dodać adwokat, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, pokruszone biszkopty, kokos, galaretkę rozpuszczona i wystudzoną w 1 szklance wody - wszystko lekko wymieszać.
Wyłożyć na mus truskawkowy. Wstawić całość do lodówki na około godzinę.
Komentarze