Truskawki w butelce zalane galaretkami

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki wymyślony sposób na truskawki w galarecie zrobione w butelce (salceson z truskawek). Zrobione truskawki po wyjęciu z butelki,ładnie kroją się na plastry i są bardzo smaczne :)

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek bez szypułek
    1 butelka po mineralnej wodzie 1,5 l
    4 galaretki cytrynowe
    1 galaretka fioletowa
    5 szklanek wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawki w butelce zalane galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W butelce wycinamy wzdłuż otwór, prostokąt 20 cm / 4 cm. Butelkę myjemy i wycieramy do sucha. Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance wrzącej wody, studzimy, i ostudzoną wlewamy do butelki, wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Wymyte i osuszone truskawki wkładamy do butelki na zastygniętą galaretkę przez wycięty otwór. I do tak przygotowanej butelki nalewamy kolejne galaretki do zapełnienia butelki. Ostatnią galaretkę którą będziemy wlewać, wlewamy fioletową i wlewamy na zastygnięte już galaretki cytrynowe. Całą butelkę z otworem do góry wstawiamy do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki delikatnie butelkę rozcinamy, rozchylamy żeby powietrze zassało i galaretka odeszła od ścianek butelki. Wykładamy na talerz, kroimy w grubsze plastry i konsumujemy.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować