Truskawki zapiekane w koglu moglu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć,pozbawić szypułek,pokroić na małe kawałki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym(naczynie na 1 porcję).
2.Truskawki posypać cukrem waniliowym lub polać ekstraktem z wanilii.
3.Rozbić jajka,oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z brązowym cukrem(kogel-mogel).
4.Koglem moglem polać truskawki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.Kogel mogel powinien być zapieczony jak na zdjęciu,z góry podpieczony,kremowo-płynny.
5.Po wyjęciu z piekarnika poczekać tylko chwilę,aby naczynie lekko ostygło.Truskawki podawać bardzo ciepłe.Smak tego deseru jest niebiański.
Komentarze