Ciasto bez pieczenia to chyba najłatwiejsze z ciast. Herbatniki przełożone kajmakiem, budyniem i ozdobione bitą śmietaną z malinami. Taki ciacho to jedno z najpyszniejszych,
Składniki:
SKŁADNIKI :
250 g jasnych herbatników
150 g ciemnych herbatników
1 puszka masy kajmakowej 510 g
2 budynie bez cukru
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
ŚMIETANA :
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny rozmieszane w 1/4 szklance wrzątku
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru
100 g zmiksowanych malin
400 g malin do ozdoby
cukier puder do posypania
Ciasto trzy bit z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o rozmiarach 30/25 wykładamy folia aluminiową. Na dno układamy pierwszą warstwę jasnych herbatników, na to rozkładamy, mokrą łyżką, podgrzaną masę kajmakową ( ciepła się lepiej rozsmarowuje ), przykrywamy drugą warstwą jasnych herbatników.
2.Budynie gotujemy z 3 szklankami mleka i cukrem aż powstanie gęsta masa. Jeszcze ciepły, gęsty budyń rozkładamy na ciastka, równo go rozsmarowując i przykrywamy ciemnymi herbatnikami. Ciasto odkładamy do całkowitego schłodzenia.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy zmiksowane maliny i rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na zimne ciasto i ponownie chłodzimy około 2-3 godziny.
Ciasto najlepiej się kroi na drugi dzień, przed podaniem dekorujemy try bit malinami, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego.
Komentarze