CIASTO TRZY BIT Z MALINAMI

0 (0 ocen)

Ciasto bez pieczenia to chyba najłatwiejsze z ciast. Herbatniki przełożone kajmakiem, budyniem i ozdobione bitą śmietaną z malinami. Taki ciacho to jedno z najpyszniejszych,

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    250 g jasnych herbatników
    150 g ciemnych herbatników
    1 puszka masy kajmakowej 510 g
    2 budynie bez cukru
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    ŚMIETANA :
    400 ml śmietany 30 %
    2 łyżeczki żelatyny rozmieszane w 1/4 szklance wrzątku
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki cukru
    100 g zmiksowanych malin
    400 g malin do ozdoby
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Ciasto trzy bit z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1weww0u 1. Formę o rozmiarach 30/25 wykładamy folia aluminiową. Na dno układamy pierwszą warstwę jasnych herbatników, na to rozkładamy, mokrą łyżką, podgrzaną masę kajmakową ( ciepła się lepiej rozsmarowuje ), przykrywamy drugą warstwą jasnych herbatników.
  • image-1782kd9 2. Budynie gotujemy z 3 szklankami mleka i cukrem aż powstanie gęsta masa. Jeszcze ciepły, gęsty budyń rozkładamy na ciastka, równo go rozsmarowując i przykrywamy ciemnymi herbatnikami. Ciasto odkładamy do całkowitego schłodzenia.
    Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy zmiksowane maliny i rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na zimne ciasto i ponownie chłodzimy około 2-3 godziny.
    Ciasto najlepiej się kroi na drugi dzień, przed podaniem dekorujemy try bit malinami, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować