Ciasto to zrobiłam na imieniny córki Agusi. Doskonały dla dzieci i dorosłych. Nadaje się na każdą okazję - nawet w formie tortu.
60 min
Składniki:
- 400 g twarogu ( może być zmielony )
- 250 ml śmietany 36 %
- 160 g markiz czekoladowych
- 125 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 60 g białej czekolady
- 60 g mlecznej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki żelatyny
- wiśnie kandyzowane lub żelki do ozdoby
- wiórki czekolady do ozdoby
Trzywarstwowy sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Markizy pokruszyć. Roztopić 80 g masła i wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę ( śr. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę ciasteczkową. Odstawić do lodówki.
Rozpuścić każda z osobna czekoladę w kąpieli wodnej. Resztę masła roztopić w białej czekoladzie. Przygotować żelatynę.
Twaróg zmienić 2-krotnie lub kupić mielony i wymieszać z cukrem i mlekiem. Dodać żelatynę i wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wymieszać z inną ostudzoną czekoladą. Ubić śmietanę i podzielić na 3 części. Delikatnie wymieszać z każdą masą czekoladową. Wyjąć z lodówki spód i delikatnie rozsmarować po kolei trzy warstwy masy serowej ( zaczynając od tej z gorzkiej czekolady, następnie z mlecznej, na wierzch z białej czekolady ). Odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Porady
Można udekorować wiórkami czekolady i kolorowymi żelkami lub w sezonie świeżymi owocami.
Komentarze