Twaróg domowej roboty (biały ser)

5 (160 ocen)

Czy może być coś lepszego niż wyroby z mleka własnej roboty?

Składniki:

  • 5 litrów mleka swojskiego od gospodarza(czyli takiego o de mnie:))
    gaza,sitko o drobniutkich oczkach lub pielucha tetrowa.

Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Twaróg domowej roboty (biały ser) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06w29qr 1. Wlej mleko do garnka lub wiaderka. Pozostaw w cieple na 3 dni aż się zsiądzie(po tym czasie oddzieli się śmietana ,a pod śmietaną będzie zsiadłe mleko.Śmietanę można oddzielić i zrobić masło.Resztę mleka przelewamy do garnka.
  • image-1n8nc37 2. Podgrzewaj na powolnym małym ogniu 30 minut.(temp to ok 38 st C) od czasu do czasu mieszając.Pozostaw w garnku do ostygnięcia.
  • image-1xruyh8 3. Wyłóż na sitko o drobnych oczkach lub przelej przez gazę żeby odcedzić serwatkę.Pozostaw na parę godzin do odcieknięcia serwatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować