Sezon truskawkowy warto rozpocząć takimi knedlami. Uwielbia je mój chłopak. Ciasto jest miękkie, delikatne w smaku, po ugotowaniu ze środka wydobywa się słodki, truskawkowy sos, niebo w gębie.
Twarogowe kule z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłucz, obierz i osusz.
Do miski włóż twaróg, rozgnieć go widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj szczyptę soli i jajka, wymieszaj.
2.Stopniowo dodawaj mąkę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk to dodaj więcej mąki.
3.Odrywaj po kawałku ciasta i na środku ułóż truskawkę, posyp ją odrobiną cukru i uformuj okrągłą kulkę. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Gotuj knedle 5 minut od wypłynięcia na średnim ogniu.
Podawaj na ciepło ze zrumienioną na maśle bułką.
Życzę smacznego!
Komentarze