Twarogowe leniwce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosty, smaczny i szybki sposób na obiad na słodko. Jest to mój smak dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 4 duże porcje:
    -75 dag tłustego twarogu
    -3 jaja (oddzielone żółtka od białek)
    -6 łyżek mąki + 3 łyżki do posypania stolnicy
    -pół łyżeczki soli + szczypta do ubicia piany z białek
    -1 opakowanie cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Twarogowe leniwce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgniatamy w misce (najlepiej ubijaczką do ziemniaków). Dodajemy żółtka i cukier wanilinowy i dokładnie łączymy.
  • 2. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek dodajemy stopniowo do sera razem z mąką. (wlewamy 1/3 piany, wsypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Powtarzamy dopóki piana i mąka się nie skończą)
  • 3. Wstawiamy garnek z osoloną wodą, aby się zagotowała.
  • 4. Partiami odrywamy sporą część masy i na wysypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki i ucinamy na ukos lekko spłaszczając palcem.
  • 5. Wrzucamy partiami do wrzątku i czekamy aż wypłyną (około 3 minuty)
  • 6. Podajemy ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować