Twarożek z botwinką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo lubię botwinkę, często na śniadanie zjadam twarożek – postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i tak powstało pyszne, zdrowe danie, które serwuję na kolację lub śniadanie.

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 pęczka botwinki,
    twaróg półtłusty 200g,
    3 łyżki jogurtu naturalnego,
    słodki sos chili 1 łyżeczka,
    3-4 rzodkiewki,
    1 łyżka posiekanego koperku,
    ocet winny,
    sól
    pieprz

Twarożek z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Twarożek z botwinką 1. Botwinkę kroimy na mniejsze części, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ją na wolnym ogniu około 7-10 minut do miękkości w osolonej wodzie.
  • Twarożek z botwinką 2. Po ugotowaniu botwinkę odcedzamy i studzimy. Rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Twarożek z botwinką 3. Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jogurt, słodki sos chili i mieszamy. Kolejno dodajemy warzywa i koperek i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem winnym.
  • Twarożek z botwinką 4. Twarożek najlepiej przygotować wieczorem i zjeść go na śniadanie tak, żeby się przegryzł i twaróg nabrał smaku botwinki. Podawać ze świeżym pieczywem, wędliną, na śniadanie lub kolację. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy