Bardzo lubię botwinkę, często na śniadanie zjadam twarożek – postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i tak powstało pyszne, zdrowe danie, które serwuję na kolację lub śniadanie.
Twarożek z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę kroimy na mniejsze części, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ją na wolnym ogniu około 7-10 minut do miękkości w osolonej wodzie.
2.Po ugotowaniu botwinkę odcedzamy i studzimy. Rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
3.Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jogurt, słodki sos chili i mieszamy. Kolejno dodajemy warzywa i koperek i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem winnym.
4.Twarożek najlepiej przygotować wieczorem i zjeść go na śniadanie tak, żeby się przegryzł i twaróg nabrał smaku botwinki. Podawać ze świeżym pieczywem, wędliną, na śniadanie lub kolację. Smacznego :)
Komentarze