Słodkie śniadanie jest tym, co łasuchy lubią najbardziej. A gdy do tego dochodzi jeszcze oryginalne połączenie smaków, nie mogą już marzyć o niczym więcej.
30 min
Składniki:
ananas w puszce (u mnie 565 g, 340 g po odsączeniu)
2 łyżeczki miodu
szczypta tymianku
1/4 łyżeczki tartego imbiru
200 g twarożku wiejskiego (cottage cheese)
łyżka wiórków kokosowych
Twarożek z karmelizowanym ananasem z tymiankiem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananas odsączamy. Syrop przelewamy do garnka, a owoc, jeżeli jest w plastrach, kroimy w dużą kostkę.
2.Syrop z dodatkiem miodu, tymianku i imbiru gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa. Gotujemy kolejne 15 minut (lub dłużej jeżeli zajdzie taka potrzeba) aż do momentu, gdy syrop zredukuje się i będzie gęsty.
3.Twarożek mieszamy z wiórkami kokosowymi. Podajemy z ananasem.
Komentarze