Twarożek z karmelizowanym ananasem z tymiankiem i imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkie śniadanie jest tym, co łasuchy lubią najbardziej. A gdy do tego dochodzi jeszcze oryginalne połączenie smaków, nie mogą już marzyć o niczym więcej.

  • 30 min

Składniki:

  • ananas w puszce (u mnie 565 g, 340 g po odsączeniu)
    2 łyżeczki miodu
    szczypta tymianku
    1/4 łyżeczki tartego imbiru
    200 g twarożku wiejskiego (cottage cheese)
    łyżka wiórków kokosowych

Twarożek z karmelizowanym ananasem z tymiankiem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananas odsączamy. Syrop przelewamy do garnka, a owoc, jeżeli jest w plastrach, kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Syrop z dodatkiem miodu, tymianku i imbiru gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa. Gotujemy kolejne 15 minut (lub dłużej jeżeli zajdzie taka potrzeba) aż do momentu, gdy syrop zredukuje się i będzie gęsty.
  • 3. Twarożek mieszamy z wiórkami kokosowymi. Podajemy z ananasem.

Porady

Tarty imbir można zastąpić imbirem w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy