Tort ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli po trochu dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz oliwę i aromat.Przelać do tortownicy o średnicy 32 cm wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.
Zostawić do wystygnięcia i podzielić biszkopt na 3 blaty.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić
Masło utrzeć na jasną masę i dodać nutellę, czekoladę i dokładnie zmiksować
Wafle pokruszyć na małe kawałeczki i dodać do masy,wymieszać łyżką.
Wykonanie;
Masę podzielić na dwie części równe i jedną mniejsza na boki i wysmarować każdy blat na koniec w koło i na górę polewę czekoladową.
Można ozdobić pokruszonymi suchymi waflami oraz pralinami "ferrero rocher"
Pozostawić tort w lodówce na około godzinę.
15 minut przed podaniem wyjąć z lodówki do zmięknięcia :)
Komentarze