Tunczykowy przysmak

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa ta jest lekka smaczna i przede wszystkim szybka, co w obecnych czasach wszystko zależy od czasu :). Sklada się z niewielu skladnikow, ale za to pozywnych. Przepisem tym zarazila mnie moja kochana mama, wiec stwierdziłam, ze nie będę gorsza i sprobuje również.

  • 30 min

Składniki:

  • -Makaron spaghetti, może być również makaron rurki (penne) wedle gustu.
    - Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
    - Pomidory w puszce, mogą być również świeże sparzone pomidorki
    -ser parmezan
    -sól, pieprz kolorowy,
    -ząbek czosnku, jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak może dodać więcej ząbków
    - dla smaku dodaje również suszoną miętę bądź oregano.

Tunczykowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tunczykowa rozkosz 1. Na początku gotuje makaron (rurki bądź spaghetti) tak jak jest na opakowaniu aby był al' dennte. Następnie na patelni rozgrzewam troszkę oliwę z oliwek by potrawa nie była za sucha a miała delikatny posmaczek, wrzucam pomidorki z puszki, bądź wcześniej sparzone oraz wyciśnięty czosnek plus przyprawy. Jak makaron nam się ugotuje odcedzamy i układamy ładnie na talerzu, zalewamy gotowym sosem z pomidorów i na koniec kładziemy cząstki tuńczyka ( nie wcześniej gdyż się może rozciapać podczas duszenia na patelnie) sypiemy startym serkiem i dekorujemy listkiem mięty bądź suszoną.
    Danie gotowe Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy