Tunel - sernik z kulkami makowymi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wilgotny sernik z dodatkiem niewielkiej ilości maku w postaci kulek. Idealne ciasto do kawy. Ciasto dla smakoszy serników.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma: 42x14 cm
    Masa serowa:
    0,50 dag sera 3-krotnie mielonego
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    5 żółtek+5 białek + szczypta soli
    1/2 kostki margaryny(ja dodałam margarynę Kasia)
    2 łyżki marmolady różanej
    200 gram masy makowej z bakaliami
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki cukru pudru
    Papier do pieczenia
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tunel - sernik z kulkami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto włożyć na 1/2 godz. do lodówki.
    Masa serowa- margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. W czasie ucierania dodawać po 1 żółtku. Dodać ser i wyrobić robotem na gładką masę, następnie dodać cukier waniliowy i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać. Schłodzone białka posolić i ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować przez papier do pieczenia na prostokąt (o wymiarach formy)na grubość 1 cm. Blachę delikatnie natłuścić, wyłożyć ciasto wraz z papierem na dno i na boki. Posmarować marmoladą dno i boki. Następnie wylać ser. Na ser ułożyć uformowane kulki makowe i piec ciasto w temp. 170 stopni 1 godzinę. Po wystudzeniu ciasto odwrócić, posypać wierzch ciasta grubo cukrem pudrem .

Porady

1.do sera można dodać garść rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować