Tunel - sernik z kulkami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto włożyć na 1/2 godz. do lodówki.
Masa serowa- margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. W czasie ucierania dodawać po 1 żółtku. Dodać ser i wyrobić robotem na gładką masę, następnie dodać cukier waniliowy i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać. Schłodzone białka posolić i ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować przez papier do pieczenia na prostokąt (o wymiarach formy)na grubość 1 cm. Blachę delikatnie natłuścić, wyłożyć ciasto wraz z papierem na dno i na boki. Posmarować marmoladą dno i boki. Następnie wylać ser. Na ser ułożyć uformowane kulki makowe i piec ciasto w temp. 170 stopni 1 godzinę. Po wystudzeniu ciasto odwrócić, posypać wierzch ciasta grubo cukrem pudrem .
Komentarze