Tulipany z ciasta francuskiego z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robi się je szybko a jeszcze szybciej zjada.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie (gotowe): 1 opakowanie
    - jabłka- średnie: 2 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - rodzynki sułtańskie: 2 łyżki
    - cukier brązowy, drobny: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - forema do muffinek: 12 sztuk
    KRUSZONKA::
    - cukier brązowy cynamonowy: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - masło: 3 łyżki

Tulipany z ciasta francuskiego z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy,kroimy w kostkę do miski skrapiamy sokiem z cytryny /wtedy nie ściemnieją/.
    Dodajemy do nich cukier,namoczone wcześniej rodzynki ,oprószamy cynamonem i mieszamy./nadzienie/
  • 2. Gotowe ciasto farncuskie kroimy na 12 kwadratów /3 rzędy i 4 kolumny/
    Każdy kwadrat wkładamy do natłuszczonych dołków muffinek tak aby rogi ich trochę wystawały na zewnątrz .Do każdego dołka dużą łyżką nakładamy trochę nadzienia z jabłek.
    Posypujemy wierzch kruszonką.
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy