Turczynki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis jest strasznie prosty. Nauczyła mnie robić turczynki babcia gdy miałam 10 lat.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag margaryny
    15 dag cukru pudru
    15 dag mąki
    4 jajka
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki wina lub gorącej wody
    ok. 4 łyżek soku cytrynowego
    dowolny zapach

Turczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia a następnie po jednym jajku ciągle miksując. Następnie ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut w prostokątnej blasze.

    Lukier:
    Wszystkie składniki mieszamy.

    Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto lukrujemy, szklanką wycinamy półksiężyce żeby powstały ciasteczka. Wzory można również wycinać dowolnymi foremkami i dekorować według uznania.

Porady

Ciasteczka sprawdzą się idealnie na przyjęciu dla dzieci.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy