Tureckie bułeczki z czarnuszką.

4.5 (154 ocen)

Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .

Składniki:

  • Ciasto na 10 kuleczek.
    175 g maki
    75 g jogurtu
    3 łyżki oleju
    1 białko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól.

    Nadzienie.
    100g sera feta
    1 łyżka mleka
    1 żółtko do posmarowania
    1 łyżka czarnuszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Tureckie bułeczki z czarnuszką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tureckie bułeczki z czarnuszką. 1. Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli.
    Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm.
    Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać .
    Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.
    Smacznego.

Porady

Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować