Tureckie chlebki z kurczakiem

0 (0 ocen)

Pyszne i łatwe w wykonaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    2 łyżeczki drożdży instant
    sól
    szczypta cukru
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1, 5 łyżki oliwy
    letnia woda ( na wyczucie)

    Farsz:
    podwójna pierś z kurczaka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 dojrzałe pomidory
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól. pieprz, ostra papryka, tymianek
    olej
    keczup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Tureckie chlebki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Dodajemy sól i cukier. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po trochu letnią wodę tak aby ciasto nie było lejące ani za suche, ale odchodziło od ręki (w sumie ok 3-4 łyżki). Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni dodajemy pomidory, koncentrat i tymianek. Całość chwilę razem dusimy. Zdejmujemy farsz z ognia i wracamy do ciasta.
  • 3. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować