Turecka pizza z suçuk (turecką kiełbasą), salami lub chorizo, cebulą, pieczarkami i pomidorami jest jedną z wielu serwowanych w Turcji. Dodatek tureckich przypraw sprawia, że jest wyjątkowo pyszna.
Dla 2 osób
Składniki:
ciasto:
-mąka pszenna typ 500 : 200 g
-letnia woda o temp. 37-40 stopni C : 150 ml
-olej rzepakowy : 4 łyżki
-sól morska : 0,5 łyżeczki
-cukier : 0,5 łyżeczki
-drożdże suszone instant : 2 łyżeczki
do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta:
-mąka pszenna : 3-4 łyżki
Turkish pide - turecka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać olej, drożdże, wodę i przyprawy, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
2.Pieczarki umyć, bardzo drobno pokroić lub pulsacyjnie rozdrobnić używając robota kuchennego. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory z puszki zmiksować z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Sos pomidorowy wymieszać z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.
3.Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół, rozwałkować tworząc dwa owalne placki. Na każdym placku rozłożyć farsz pieczarkowy, pozostawiając 1 cm brzegu ciasta. Zwinąć na kształt indiańskiej łodzi/kajaka (końce pizzy powinny być spiczaste).
4.Na wierzchu ułożyć plastry kiełbasy i pomidora. Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni C ( na środkowej szynie). Posypać natką pietruszki. Podawać gorącą.
Komentarze