Turkish pide - turecka pizza

4.5 (182 ocen)

  • Dla 2 osób

Turecka pizza z suçuk (turecką kiełbasą), salami lub chorizo, cebulą, pieczarkami i pomidorami jest jedną z wielu serwowanych w Turcji. Dodatek tureckich przypraw sprawia, że jest wyjątkowo pyszna.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ciasto:
    -mąka pszenna typ 500 : 200 g
    -letnia woda o temp. 37-40 stopni C : 150 ml
    -olej rzepakowy : 4 łyżki
    -sól morska : 0,5 łyżeczki
    -cukier : 0,5 łyżeczki
    -drożdże suszone instant : 2 łyżeczki

    do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta:
    -mąka pszenna : 3-4 łyżki

    nadzienie:
    - pieczarki : 10 sztuk
    - cebula : 1 sztuka
    -pomidory w puszce (całe) : 3 sztuki
    -pomidor świeży : 1 sztuka
    -kiełbasa turecka lub pikantne chorizo,salami : 6 plastrów
    -koncentrat pomidorowy : 1 łyżeczka
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -tymianek suszony : 1 łyżeczka
    -papryka słodka mielona : 1 łyżeczka
    -czosnek : 1 ząbek
    -kmin rzymski: 0,5 łyżeczki
    -natka pietruszki do posypania : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Turkish pide - turecka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać olej, drożdże, wodę i przyprawy, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  • 2. Pieczarki umyć, bardzo drobno pokroić lub pulsacyjnie rozdrobnić używając robota kuchennego. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory z puszki zmiksować z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Sos pomidorowy wymieszać z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.
  • 3. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół, rozwałkować tworząc dwa owalne placki. Na każdym placku rozłożyć farsz pieczarkowy, pozostawiając 1 cm brzegu ciasta. Zwinąć na kształt indiańskiej łodzi/kajaka (końce pizzy powinny być spiczaste).
  • turecki smak pizzy 4. Na wierzchu ułożyć plastry kiełbasy i pomidora. Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni C ( na środkowej szynie). Posypać natką pietruszki. Podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować