Tymiankowe bagietki pszenno - razowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kuchnia pachnąca ziołami i świeżym pieczywem, każdy chcę jeszcze ciepłe....dobrze jest mieć dla kogo kucharzyć :). Łatwe i bardzo aromatyczne bagietki , a może sami je zrobicie dla swoich bliskich?.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm:


    80 kg mąki pszennej
    20 dag mąki razowej
    2 i 1/2 szk letniej wody
    10 dag świeżych drożdży
    2 płaski łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru


    Do nadziewania:


    15 dag masła
    8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku
    świeży tymianek
    sól

    Do posmarowania opcjonalnie:

    4-5 łyżek roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Tymiankowe bagietki pszenno - razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.

    2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut.

    3. Masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, świeży tymianek oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie dzielimy na 6 części.

    4. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 6 części i każdą część wałkujemy na prostokąt, nakładamy ziołowe masło, składamy na połowę, a następnie rolujemy na długi wałek ( ok 60 cm), który zginamy na środku i owijamy wokół siebie tworząc bagietkę. Układamy na przygotowanych formach do pieczenia, aby ponownie wyrosły. Wierzch można posmarować roztopionym masłem.


    5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok 30-40 minut, po wypieczeniu góry na rumiano, bagietki przekładamy z blaszką na sam dół na kilka minut, aby zrumienić spód naszych wypieków, będą chrupkie i aromatyczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Czosnek Mąka razowa Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować