Jest pyszne, wilgotne i swoim żółciutkim kolorkiem zachęca do skosztowania ;) Zapraszam na to smakowite ucierane ciasto z jakże soczystymi słodziutkim owocem :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę 23 x 23 cm
4 jajka ( moje żółtka były bardzo duże i żółte dlatego ciasto ma taki kolorek, jeśli nie mamy takich jajek a zależy nam na kolorku ciasta, możemy wtedy dodać szczyptę kurkumy )
150 gr masła ( użyłam śmietankowego za 1,99 )
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl mąki tortowej
esencja waniliowa lub cukier waniliowy
Duża brzoskwinia dojrzała lub dwie małe ( u mnie jeszcze dodatek małej łodyżki rabarbaru - niekonieczne )
Ucierane brzoskwiniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
3. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Na ciasto dajemy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinię lekką wciskając ja w ciasto.
Pieczemy w 180 stop. przez 40-50 min.
Komentarze