Pyszne, proste i delikatne ciasto z dodatkiem jabłek i rodzynek. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie wymaga użycia miksera. Idealne na niedzielne spotkania przy kawie.
60 min
Składniki:
-180 g jogurtu naturalnego
-3 jaja
-2,5 szklanki mąki+ 1 łyżka
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
-3/4 szklanki rodzynek
-2 średnie, twarde jabłka
-cukier puder do posypania
dodatkowo:
margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
Ucierane ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy łyżką z cukrem.
2.Dodajemy jogurt, mąkę, olej, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Ucieramy dużą łyżką na gładką masę (nie miksujemy!). Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu ciasta układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
3.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. (do suchego patyczka). Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze