Ucierane ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Pyszne, proste i delikatne ciasto z dodatkiem jabłek i rodzynek. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie wymaga użycia miksera. Idealne na niedzielne spotkania przy kawie.

  • 60 min

Składniki:

  • -180 g jogurtu naturalnego
    -3 jaja
    -2,5 szklanki mąki+ 1 łyżka
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    -3/4 szklanki rodzynek
    -2 średnie, twarde jabłka
    -cukier puder do posypania

    dodatkowo:
    margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ucierane ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy łyżką z cukrem.
  • 2. Dodajemy jogurt, mąkę, olej, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Ucieramy dużą łyżką na gładką masę (nie miksujemy!). Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu ciasta układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
  • 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. (do suchego patyczka). Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jogurt naturalny Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować